Historien om Billingehus

Idén om Billingehus kom till liv som en del av en större dröm – den om ett friluftsparadis på berget Billingen. Entreprenören Arne Sandberg och hans fru Maja hade en vision om att få skapa en träffpunkt för rekreation där motion och avkoppling gick hand i hand. En mötesplats för Skövdebor såväl som tillresta med syftet att ta hand om hela människan. En plats att råda bot på stress och en plats ”för själ och hjärta”.

Arne Sandberg vid bygget av Billingehus

Från textilbolag till bensinbolag

Ingenjören Arne Sandberg började sitt arbetsliv på Saab innan han startade textilbolaget Stålnylon, specialiserade på overaller och strumpor. Det var en utebliven betalning till strumpfirman som förde in Arne på det som kom att bli hans livsverk – bensin. Istället för betalt fick Sandberg erbjudande om att starta den svenska filialen för ett litet norskt bensinbolag.

Så kom det sig att Arne grundade Uno-X i Sverige 1960 och började konkurrera med det svenska bensinmonopolet. Arne anklagades av de etablerade bensinbolagen för att ha dålig bensin, men bilisterna älskade honom och med smart marknadsföring växte hans två bensinstationer snabbt till 300.

 

Vi gör något roligt istället!

1967 när Arne fyllde 50 år sålde han bensinbolaget till Burmah Castrol för 30 miljoner.

Vi gör något rolig istället för att köpa aktier” sa Arne, har hans fru Maja berättat – och det roliga, det blev projektet på Billingen.

Arne och Maja Sandberg grundare av Billingehus

Ett friluftsparadis växer fram

Både Arne och Maja kom från Västgötatrakterna och projektet var deras gåva tillbaka till hembygden. Särskilt Maja var otroligt idrottsintresserad och engagerad i de friluftssatsningar som gjordes på berget.

När invigningen stundade år 1970 hade man byggt både konferensanläggning, hotell, bad, tennisbanor, fotbollsplan, skidbacke med lift samt flera motionsspår för löpning och längdskidor. Eftersom man skulle ta hand om hela människan byggde man även Sankt Lukas kyrka, en plats för själen.

Foto nedan: Sankt Lukas kyrka

Sankt Lukas Kyrka Billingehus Skövde

En unik gåva

Skövde kommun hade upplåtit marken till byggnationen och när allting var klart lät makarna Sandberg Skövde kommun köpa Billingens fritidsområde för en krona, en symbolisk summa. Billingehus, Billingebadet och mötescentret Blå Hallen såldes till den statliga hotellkoncernen SARA.

1992 slogs SARA-bolaget och Reso samman men när de gick i konkurs bara ett år senare såldes anläggningen till First Hotels.

2017 sålde First Hotels Billingebadet och Blå Hallen till Skövde kommun, men drev vidare Billingehus fram till 2022.

Sedan 2022 ägs och drivs hotellet av Lotus Hotel Group

Relaterade erbjudanden:
Fåtölj i lobbyn på Billingehus

Hemma på Billingehus

Från 1190:-/person
Hos oss är atmosfären hemtrevlig med gott om plats att bara vara. Precis som hemma, fast här blir du lite extra bortskämd. En övernattning med 3-rätters middag och frukostbuffé.
Moules frites bistromeny

Bistropaket

Från 990:-/person
För dig som behöver kvalitetstid med en god vän. Tid för att umgås, äta något gott, en mysig natt på hotell och vakna till en uppdukad god frukostbuffé.
Par som vandrar på Billingen

Vandringslycka

Från 1290:-/person
Älskar du att vara ute och uppleva naturen till fots, men tycker ändå det är skönt att landa mjukt i en soffa och njuta av vällagad mat efter en dags vandring? Boka vandringslycka!