Den omhändertagande tvagningen

Din spavistelse på Earth Spa (öppnar i maj 2024) börjar med en stund i stillhet för en grundande och välgörande tvagningsritual. Tvagningen gör gott för både kropp och sinne och är i sig själv en skön och meditativ stund. Inte minst förbereder den dig för att landa in i din fortsatta spavistelse. Hur går tvagningen till?

Tvagningsplats på spa Billingehus

Tvagning – en stund för stillhet och rening, en stund för kropp och sinne

Våra råd för en bra tvagningsstund:

  • Låt tvagningen bil en stund av stillhet, sittande ned och under tystnad.
  • Är du här med en vän? Ge gärna en omtänksam skrubbning av ryggen.
  • Skölj noggrant av produkter och tankar av negativitet och oro.
  • Låt tvagningen ta tid – sitt gärna tio minuter minst.

Tvagning

Hur går tvagning till?

Tvagningsritualen börjar inne i tvagningsrummet. Här slår du dig ner på en träpall och tvagar – det vill säga skrubbar och sköljer kroppen noggrant och länge.

  • Slå dig ner på träpallen och fyll tvagningskärlet med varmt vatten.
  • Ös vattnet över dig. Först över vänster axel som tar bort negativ energi, och sedan över höger axel som tillför positiv energi.
  • Ta skrubb på din tvagningslapp och skrubba hela kroppen med cirkulerande rörelser i riktning mot hjärtat.
  • Ös vatten över dig igen, tvåla sedan in hela kroppen och skölj dig ren.

Därefter är det fritt fram att sjunka ned i de varma källorna för att koppla av och njuta. Tvagningen syftar till att rengöra kroppen medan det varma badet renar själen.

Händer under vatten

Tvagning – en japansk tradition

Tvagningen kommer ursprungligen från Japan, där badet har spelat en central roll för kroppsligt och själsligt välbefinnande i flera tusen år. En viktig del av badet är den japanska tvagningsceremonin. Här renas både kropp och själ.

Ritualen är en meditation som sker under tystnad. Man tvättar sig med tvättlapp, hela tiden med cirkulerande rörelser i riktning mot hjärtat. Efter tvagningen är både kroppen och själen ren för att möta omvärlden.