Upplev trandans vid Hornborgasjön

Tranorna vid Hornborgasjön är ett kärt vårtecken och de bjuder på en mäktig naturupplevelse. Tranorna besöker Hornborgasjön från ungefär mitten av mars till mitten av april varje år men även under hösten finns det tranor vid Hornborgasjön. Vill du uppleva tranorna utan att behöva trängas med andra så välj gärna en vardag.
Foto: Roger Borgelid/Vastsverige.com

Superior hotellrum på Billingehus

Bo på Billingehus – ett hotell nära Hornborgasjön

När du bor hos oss på Billingehus har du nära till Hornborgasjön. Till infocentret, vid sjöns södra del, tar du dig på ca 40 minuter med bil.

På vägen kör du förbi Varnhem, med den pampiga Klosterkyrkan från 1100-talet, som är väl värt ett besök. Det finns även en mängd mysiga caféer och spännande ställen att stanna till vid utmed Kulturväg Skaraborg

Bo bekvämt på Billingehus


Par som vandrar på Billingen

Vandringslycka

Pris från 1290:-/person

För dig som älskar att vara ute och uppleva naturen till fots, men vill landa mjukt i en soffa och njuta av vällagad mat efter en dags vandring.

  • En övernattning med frukostbuffé
  • Fika och take away-lunch
  • En 3-rätters middag

Mer spännande fakta om tranor:

Varför flyger de till Hornborgasjön?
Tranorna har passerat Hornborgasjön i tusentals år. Sjöns ligger på en strategisk plats för tranorna. Efter flytten norrut från Tyskland är Hornborgasjön en bra rastplats. Platåbergen som omger Hornborgasjön gör också att det bildas termikvindar som gör det lättare för tranorna att lyfta när de flyttar vidare. Sjön utgör dessutom en perfekt plats för att övernatta och finna mat.

Varför dansar tranorna?
Tranorna gör väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra så det liknar en dans. Dansen är ett sätt att stärka banden mellan hanen och honan i paret inför häckningen. Det är inte en parningsdans utan mer som en relationsbyggande ceremoni.

Vart tar tranorna vägen efter de varit vid hornborgarsjön?
De flesta flyger norrut för att häcka på någon myr eller mosse. En del försvinner till Norge, medan flertalet sprider sig från Värmland till en nordlig linje motsvarande ungefär Jämtland/Ångermanland.

Vart tar tranorna vägen på vintern?
De flesta svenska tranor övervintrar framför allt i Spanien och Nordafrika.

Tranan är Västergötlands landskapsfågel.